4. Geschiedenis Delmogroep

Delmo Meisjesgezellen
De Delmogroep is opgericht in 1927. Op deze pagina staat het ontstaan van de Delmogroep beschreven en de geschiedenis vanaf dat moment. De geschiedenis is echter nog niet compleet! Daarom worden alle Delmo-leden en oud-leden verzocht een gebeurtenis of anekdote uit de geschiedenis van de groep te beschrijven en op te sturen.

Het ontstaan

In 1926 werd naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de Nederlandse Meisjesgezellen door de presidente, mevrouw De Buy-Wenniger Hulsebos, een toespraak gehouden over het ontstaan, doel en werkwijze van de Meisjesgezellen. Deze toespraak was voor een aantal dames in Bergen op Zoom aanleiding voor het initiatief om te kijken of er een stel meisjes bij elkaar te krijgen zou zijn om een afdeling op te richten. Zij vonden mej. Der Kinderen, toen lerares Engels aan de rijks-HBS, bereid de leiding op zich te nemen. Mej. der Kinderen was in Indië al enkele jaren lid van de padvinderij geweest en vond het leuk hier nu weer mee aan het werk te gaan.
We kunnen dan in het notulenboek van de afdeling Bergen op Zoom lezen, dat op 1 april 1927 een vergadering belegd was en daar aanwezig waren de moeders van de aspirant padvindsters en mej. Der Kinderen die de vergadering leidde. Op 25 juni 1927 werden de eerste padvindsters geïnstalleerd.

Uit notulenboeken uit die tijd wordt duidelijk dat de padvindsters in het begin vooral vreselijk ijverig om allerlei technieken onder de knie te krijgen, insignes te halen, aan allerlei organisaties hulp te verlenen en pakketten voor armen bij elkaar te sparen. De opkomsten werden, naar de begrippen van nu, onder zeer moeilijke omstandigheden gehouden. Als het weer het maar enigszins toeliet waren de padvindsters in het bos bij Lievensberg te vinden, maar wanneer dit door weersomstandigheden niet mogelijk was, werden er ronde opkomsten gehouden bij een van de meisjes thuis en fietste de leidster van het ene naar het andere adres om toch iedereen gesproken te hebben.
In 1931 werden er kabouters aan de groep toegevoegd en in 1932 waren er al zeven pioniers (nu pivo's). Ook had men goede contacten met andere groepen in de regio. De meisjes gingen naar Goes en Breda en hielden allerlei kampen. Ze trokken zelfs over de grens om mee te doen aan internationale kampen...