5. Geschiedenis Scouting algemeen

Baden-Powell
De naam Baden Powell is bij iedereen bekend die actief is binnen scouting. Hij is namelijk degene die scouting heeft bedacht en ontwikkeld. Op deze pagina wordt beschreven hoe de nu wereldwijde jongerenorganisatie van scouting is ontstaan.

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell is geboren op 22 februari 1857 in Londen. Als 19-jarige jongen ging hij in dienst bij het Britse leger, waar hij in 1899 tijdens de Boerenoorlog (in Afrika) de opdracht kreeg het grensplaatsje Mafeking te verdedigen. Met zijn manschappen en de plaatselijke bevolking doorstond hij een beleg van 217 dagen, kreeg de naam “Held van Mafeking” en zijn initialen B.P. verschenen als gevolg daarvan overal in het Britse wereldrijk: zijn naam was gevestigd.
In 1903 keerde Robert Baden-Powell, na zijn laatste opdracht in het buitenland te hebben volbracht, voorgoed terug naar Engeland. Daar werd hij geplaatst bij de Britse Cavalarie, met als speciale opdracht: het ontwerpen van een nieuw opleidingssysteem. Inmiddels had B.P. ook al van zich laten horen als schrijver van onder andere het boek “Aids to Scouting”, oorspronkelijk bedoeld voor verspreiders in het leger. Het boek werd echter tegen alle verwachting in ook gekocht door duizenden Engelse jongens, die aan de hand van zijn ideeën een spel gingen spelen als ‘B.P. Scouts’.

Met het boek “Scouting for Boys” (Verkennen voor jongens) begon de scoutingbeweging echte vormen aan te nemen. Tijdens het schrijven van dit boek houdt Baden-Powell (foto) bij wijze van experiment met 21 jongens een kamp op Brownsea Island aan de Engelse Zuidkust. Dit experiment wordt ondersteund door de bestaande jeugdorganisatie, de ‘Boy’s Brigade’ en uitgever Arthur Pearson steunt Baden-Powell bij de voorbereidingen van het boek, dat in mei van het jaar 1908 in boekvorm wordt uitgegeven en een immense bestseller wordt. Dit boek, “Scouting for Boys”, maakte dat scouting groeide tot een heuse jongerenorganisatie, die aanvankelijk gericht was op het spel van verkennen voor jongens.
In september 1909, Robert Baden-Powell was inmiddels door koning Edward tot Ridder in de Victoriaanse Orde geslagen en daarmee ‘sir Robert’ geworden, werd de eerste grote bijeenkomst voor boyscouts gehouden in Londen. Er verschenen 11.000 scouts, waaronder ook een paar meisjes- padvindsers in zelfbedachte uniformen. De ogen gingen open en het signaal werd geleverd dat scouting ook voor meisjes georganiseerd zou moeten worden. In 1910 werd de Girl Guides Organisation opgericht door de zus van Robert, Agnes Baden-Powell.

De ideeën van de scoutingbeweging waren inmiddels de zee overgewaaid en in hetzelfde jaar als waarin scouting voor meisjes officieel werd in Engeland begon men ook in Nederland voorbereidingen te treffen om met het spel van Verkennen te gaan beginnen. Belangrijk voor het ontstaan van het verkenningsspel in Nederland was het boekje “Op! Hollansche jongens naar buiten” van luitenant W.J. van Hoytema. Dit leidde tot de vorming van de eerste troep in december 1910: de Jonge Verkenners, onder leiding van de Ier Griffin Moriarty. In Amsterdam werd door journalist Gos. de Voogt een proef- patrouille opgericht. De Voogt werd hierbij vooral geïnspireerd door het bezoek van een groep Britse Verkenners, die in de zomer van 1910 verschillende Nederlandse plaatsen bezochten, zoals Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Tilburg. De eerste landelijke organisatie werd in hetzelfde jaar opgericht: de Nederlandse Padvinders Associatie (deze ging in 1915 samen met de Nederlandse Padvinders Bond en heette vanaf dat moment De Nederland- se Padvinders -NPV).
Kort daarna werden op meer plaatsen in Nederland padvidersgroepen opgericht, waaronder ook meidengroepen, zoals De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (E.N.M.G.V.) in 1911.

In 1937 volgde het hoogtepunt van de vooroorlogse geschiedenis van scouting in Nederland. In dat jaar werd namelijk de 5e Wereld Jamboree gehouden in Vogelenzang, een plaats in Noord-Holland. Dit was tevens de laatste Wereld Jamboree waar B.P. zelf nog bij was. Sir Baden-Powell overleed in 1941.

In de Tweede Wereldoorlog werd scouting door de Duitsers verboden, maar in het geheim ging een aantal verenigingen door. Veel scouts gingen in het verzet of probeerden anderen door de verschrikkingen van de oorlog heen te helpen. Na de oorlog kwam scouting snel weer terug en werd het weer net zo populair als daarvoor.
1973 was het jaar, waarin NPV, NPG (het Nederlands Padvindsters Gilde), KV en NGB (de Nederlandse Gidsen Beweging) gefuseerd zijn tot Scouting Nederland. De Engelse naam ‘scouting’ werd gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van een van de oorspronkelijke organisaties.

Tot zover de geschiedenis van scouting, met name die van het ontstaan en die van Scouting in Nederland. Voor meer informatie hebben wij nog een aantal links uitgezocht, waar de geschiedenis meer uitgebreid staat beschreven en die wij hebben gebruikt voor deze (korte) beschrijving, namelijk: