3. Landelijke organisatie

Scouting Nederland
Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland, waarbij de jeugdleden in ruim 1.100 Scoutinggroepen spelen, leren en ontdekken.

Scouting Nederland (SN) is de samenwerkingsvereniging van scoutinggroepen in Nederland. De vereniging ontstond op 6 september 1973 uit een fusie tussen de toenmalige verenigingen voor Padvinders, Verkenners, Padvindsters en Gidsen: de NPV, de KV, de NG en de NPG.

Bij Scouting Nederland zijn circa 1.300 zelfstandige Scoutinggroepen en kringen aangesloten. Elke groep kent een leeftijdsgebonden spelaanbod voor de jeugdleden. Scouting wordt in Nederland onderverdeeld in zes verschillende leeftijdscategorieën, speltakken genoemd. Het spelaanbod wordt gegeven door een getraind kader van vrijwilligers.
Scouting Nederland heeft anno 2005 ruim 90.000 jeugdleden, 25.000 kaderleden en 3.000 Plusscouts. Scouting in Nederland staat open voor iedereen ongeacht geloof, ras, huidskleur, handicap, politieke achtergrond, seksuele voorkeur, jong en oud. Slechts een zeer klein aantal scoutinggroepen is in Nederland niet aangesloten bij Scouting Nederland.

Scouting Nederland zelf is aangesloten bij de World Organisation of the Scout Movement (WOSM), de World Association of Girl Guides & Girl Scouting (WAGGGS) en de International Scout and Guide Fellowship(ISGF).

Er zijn vier standaard vormen van spelaanbod voor kinderen van 5 tot 23 jaar:
  • (Land)scouts, de grootste speltak (verschillende uniformen, hangt af van de speltak)
  • Waterscouts, hier staat het water centraal. In de zomer vaar je (meestal op een lelievlet), en in de winter zorg je voor het onderhoud van het materiaal. (blauw uniform)
  • Luchtscouts, hier staat lucht(vaart) en aanverwante zaken zoals vliegtuigherkenning centraal. Er zijn een stuk of 15 van deze groepen in Nederland, (grijs uniform)
  • Scouts met Bijzondere Eisen (BE), hier wordt het gewone scoutingspel gespeeld maar aanpast aan de beperkingen.
En twee bijzondere:
  • Muziekscouts , muziekscouts hebben zich verenigd in bandgroepen. Bij deze groepen loopt de leeftijd wat meer door elkaar. Ieder jaar wordt er ook het Landelijke Band Concours gehouden.
  • Ruiterscouts, Ruiterscouts hebben interesses met paarden.